Ce este ozonul? Tratament cu ozon / ozonificare / ozonizare

Ce este ozonul?

Ozonul este a doua formă alotropică a oxigenului, fiind constituit din trei atomi ai acestuia. Formula sa chimică este O3. Molecula sa este instabilă și se descompune după un timp scurt în oxigen diatomic.

Acesta se obtine prin descarcari electrice in aer si are numeroase intrebuintari practice (ca dezinfectant, oxidant, etc).

Stratul de ozon prezent în atmosfera terestră acționează ca un filtru care reține cea mai mare parte din radiația ultravioletă nocivă solară, reglează temperatura din atmosferă, cu implicații deosebite în protejarea biosferei.

Avantajele ozonului

Ozonul este cel mai puternic oxidant și dezinfectant disponibil pentru tratamentul soluţiilor apoase, amestecurilor gazoase și ucide agenții patogeni în câteva secunde în raport cu câteva minute pentru alți oxidanți.

Este parţial solubil în apă dar suficient de solubil și stabil astfel încât proprietățile sale de oxidare sau de dezinfectare pot fi utilizate în întregime.

După ce stratul de ozon se oxidează sau dezinfectează, el se descompune în oxigen.

Ozonul reacţionează cu o mare varietate de compuși.

Nu poate fi stocat și trebuie să fie generat si nu oxidează deoarece nu se poate depozita.

Ozonul in faza gazoasă este un deodorant dovedit pentru o varietate de materiale cu miros.

In tratarea apei potabile, a apelor uzate, a deșeurilor, ozonul are capacitatea dovedită de a converti materiale organice în materiale biodegradabile.

Aplicarea stratului de ozon la orice mediu (lichid sau gazos) nu necesită adăugarea altor substanțe chimice.

Nu afectează pH-ul.

îmbunătățește coagularea materialelor organice, îmbunătățind astfel filtrarea

Dezavantajele ozonului

Ca orice oxidant, ozonul are și părţi negative, care apar la utilizarea abuzivă:

degradează materialele

poate afecta persoane, animale de companie, plante.

oxidează materiale

Ozon nu poate fi stocat sau transportat, ci trebuie să fie generat. Acest lucru necesită echipamente de generare de ozon. Ar fi ideal dacă stratul de ozon ar putea fi ambalat și la fața locului livrat, dar nu se poate.

Deoarece ozonul nu pot fi stocat, nu este posibilă existenta unui volum mare cu potențial periculos, oxidant, cum ar fi pentru clor sau hipoclorit (acesta fiind un avantaj).

Leave a Reply

Your email address will not be published.